Jump to content


Photo

7.13 Session Count/VDA Load Balancing

Started by Shaun Crandall , 08 March 2017 - 03:23 PM
9 replies to this topic

Shaun Crandall Members

Shaun Crandall
  • 19 posts

Posted 08 March 2017 - 03:23 PM

Have been experiencing strange issues since upgrading from 7.12 to 7.13.  When I check the Session Count in the morning it seems randomly 1 or 2 servers every day have low session counts compared with other VDA servers in group.  Yesterday 2 VDA servers had 0 clients connected and today 1 VDA has only 18 compared with 50-60+ with the other VDAs.  Our VDAs restart nightly and restarting the low Session Count VDA again during the day seems to resolve the issue.  Any ideas?

Attached Thumbnails

  • SessionCount.JPG


Scott Thomas Members

Scott Thomas
  • 326 posts

Posted 14 March 2017 - 08:19 PM

Shaun,

 

I'm not sure how load balancing measures load, but I suspect CPU and perhaps memory is involved.  User perfmon to monitor the server's CPU and memory (load might even be available in the \\root\citrix\enum namespace) to see why load may be considered high.



Shaun Crandall Members

Shaun Crandall
  • 19 posts

Posted 16 March 2017 - 01:36 PM

Thanks for the reply.  Unfortunately not a resource issue.  It is random every morning and there is nothing in the Event Viewer indicating any issues.  Started happening after upgrade to v7.13.



Shaun Crandall Members

Shaun Crandall
  • 19 posts

Posted 17 March 2017 - 01:45 PM

Session Count/Load Index

Attached Thumbnails

  • Capture.JPG


Kurt Schmitt Members

Kurt Schmitt
  • 39 posts

Posted 25 April 2017 - 06:34 PM

Hi Shaun,

 

any news on this? We experience the same problem on some of our VDA's.



Shaun Crandall Members

Shaun Crandall
  • 19 posts

Posted 25 April 2017 - 07:13 PM

Unfortunately I haven't been able to resolve the issue.  I've combed through Event Logs and even documented every user that would logon to one of the low session count servers to see if there was a correlation.  Seems to happen on every server randomly but some servers more than others.  I even tried upgrading our NetScaler Gateway to v11.1-53.11.  I'm dreading having to open a support case as I have been dealing with another open case with Symantec which has been exhausting as it is.  Issue seems to have started with v7.13.



Shaun Crandall Members

Shaun Crandall
  • 19 posts

Posted 19 June 2017 - 03:39 PM

Still an issue with 7.14.1.



Shaun Crandall Members

Shaun Crandall
  • 19 posts

Posted 11 July 2017 - 02:12 PM

Anyone else with this issue?  Any insight?



Phaneesh Rao Citrix Employees

Phaneesh Rao
  • 68 posts

Posted 25 July 2017 - 07:59 AM

Hope this helps: https://www.citrix.com/blogs/2017/03/30/controlling-vda-load-balancing-in-fma-xenapp-xendesktop/



Michel Biesheuvel Members
  • #10

Michel Biesheuvel
  • 4 posts

Posted 03 August 2017 - 09:14 AM

This is not only an issue with 7.13 and higher. We have around 80 7.12 servers and yesterday for the first time in months we had 1 server with 48 users while the rest were around 10. This only happend once and after a reboot everything was fine.