Jump to content


Photo

XenApp 7.9 - Please wait for the Local Session Manager

Started by Joey Martinez , 03 February 2017 - 08:06 PM
12 replies to this topic

Joey Martinez Members

Joey Martinez
  • 7 posts

Posted 03 February 2017 - 08:06 PM

Hello Everyone,

 

We've recently been deploying XenApp to all our users.  I have ran across a strange issue that I can't seem to solve.  I have one user that can't start a session in XenApp.  Whenever you click to launch the application it hangs at "Please wait for the Local Session Manager" for 1 - 2 mins and then just closes.  This only happens to this one user out of about 150 users.  It's user related because this happens on every PC they are logged into.  I can't find any error messages as to what it could be.  There's nothing logged on the servers or the PCs.  I can see that the login fails on Director Dashboard with the failed reason of "other".

 

Any suggestions would be greatly appreciated.

 

Thanks,

Joey 



Yunus Khan Citrix Employees

Yunus Khan
  • 4 posts

Posted 10 February 2017 - 02:46 PM

What is the profile solution you are using?Citrix profile,roaming profile etc?



Joey Martinez Members

Joey Martinez
  • 7 posts

Posted 10 February 2017 - 04:37 PM

We're using roaming profiles.  Just as an update to this as well.  We've worked with Citrix support on this for about 8 hours and still unable to find the issue with the single user.  To fix it, we just deleted the user account and recreated it. A lot of work for one user, but worth it to get rid of the problem.



Dennis Parker Members

Dennis Parker
  • 68 posts

Posted 10 February 2017 - 10:46 PM

I had this, or something similar at least, happen at a previous company. What I discovered there was the help desk had deleted their Citrix Roaming Profile trying to fix a problem with the application. The application only ran on a single server. When the user would attempt to login to the server it would attempt to create a TEMP profile folder and fail. 

 

Eventually, I had to parse through the registry, searching for the user AD SID, and delete anything profile related. Once I got all that taken care of, the user was able to log in and get a new profile created and use the application again. 

 

This happened several times while I was there.



Ray Davis Members

Ray Davis
  • 30 posts

Posted 05 March 2017 - 12:47 PM

Try this... From Carl Stalhood.
CTX212439 Desktop Session Stuck in Pre-Logon State with Message “Please wait for the Local Session Manager”:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa\Kerberos\Parameters\MaxTokenSize (DWORD) = 48000
Delete HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Terminal Server\RCM\GracePeriod\L$

Nicholas Burton Members

Nicholas Burton
  • 36 posts

Posted 14 April 2017 - 12:21 AM

Is there an error about the login process taking a long time in event viewer? Are these users mapped an inaccessible home drive in their AD object or a GPO/login script that references a bad UNC location?

jsalian9 Members

Jimmy Salian
  • 46 posts

Posted 18 April 2017 - 03:29 PM

Came across this issue once and the cause was one legacy printer driver. Delete all the printers from the local PC user is connecting from and give a try. Also you can try another user from the PC user is trying to login to eliminate local PC issue.



Udo Jetschmanegg Members

Udo Jetschmanegg
  • 105 posts

Posted 02 May 2017 - 12:57 PM

Did you have a look here: https://xenappblog.com/2016/optimize-logon-times/



tduplan303 Members

Terry Duplantis
  • 95 posts

Posted 22 June 2017 - 11:40 PM

Try this... From Carl Stalhood.
CTX212439 Desktop Session Stuck in Pre-Logon State with Message “Please wait for the Local Session Manager”:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa\Kerberos\Parameters\MaxTokenSize (DWORD) = 48000
Delete HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Terminal Server\RCM\GracePeriod\L$

 

 

 

The maxtokensize can correct login issues when the user is a member of a large number of groups, especially nested groups (i think 255+ of them.)



Najib Hafsia Members
  • #10

Najib Hafsia
  • 6 posts

Posted 02 August 2017 - 09:14 AM

Hello my Citrix friends!
 
 
 
I need your help. I have two provisioning servers of version 7.11.0.6. The XenApp target devices is version XenApp 7.11
 
We get the problem every time I start the load balancing on the golden image, the message will appear when you try to launch an application or desktop: "Please wait for Local Session Manager" then the window disappears and no session has been created and sometimes it creats instead "zombie session" with status "disconnected"
 
The servers are installed with Windows Server 2012 R2. I've tried all the suggestions I've read here, but it's still not working. I've also tested changing the setting on the network adapter: "Make sure to register this connection's addresses in DNS was unchecked on NIC's TCP / IP Advanced IP Settings below The DNS tab "
 
Do you have any other suggestions I can test to resolve this issue we have? Thankful for answers and help is greatly appreciated.
 
Best regards,
 
Nabbe


Alexander Ollischer Members
  • #11

Alexander Ollischer
  • 16 posts

Posted 21 September 2017 - 07:29 AM

Right now I'm seeing this issue on my newly added Windows Server 2016 w/ VDA v7.11.0.86, deliverung "Applications and Desktops", as well.

 

Everytime I try to reconnect a disconnected session the logon process gets stuck at "Please wait for Local Session Manager"... I could wait for ages and nothing would change.

 

I once wrote an article about troubleshooting such issues, but I guess this could be something else entirely:

http://blog.ollischer.com/xenappxendesktop-please-wait-for-local-session-manager-message-when-logging-into-rds

 

I'll try to analyze this as well and will post any results here.

 

Alex



Udo Jetschmanegg Members
  • #12

Udo Jetschmanegg
  • 105 posts

Posted 21 September 2017 - 07:54 AM

***Wrong answer - mixed up the posts :-)***



Thomas Preischl Members
  • #13

Thomas Preischl
  • 27 posts

Posted 18 October 2017 - 11:10 AM

Hello Everyone,

 

We've recently been deploying XenApp to all our users.  I have ran across a strange issue that I can't seem to solve.  I have one user that can't start a session in XenApp.  Whenever you click to launch the application it hangs at "Please wait for the Local Session Manager" for 1 - 2 mins and then just closes.  This only happens to this one user out of about 150 users.  It's user related because this happens on every PC they are logged into.  I can't find any error messages as to what it could be.  There's nothing logged on the servers or the PCs.  I can see that the login fails on Director Dashboard with the failed reason of "other".

 

Any suggestions would be greatly appreciated.

 

Thanks,

Joey 

Hi, which OS are you unsing?

Do you have already checked to delete only the userclass.dat?
We had the same issue on customer site, update the vda agent to 7.14 fixed the problem.